Quantcast
Channel: Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: Κέντρο Αθήνας
Viewing all 405 articles
Browse latest View live

Αποκαλύπτεται η Ποικίλη Στοά στο Μοναστηράκι

$
0
0
Αποκαλύπτεται η Ποικίλη Στοά στο Μοναστηράκι

Πολυσύχναστη και ιδανική για ευχάριστες συναντήσεις και επαφή με τις διδασκαλίες του φιλόσοφου Ζήνωνα και των στωικών, η Ποικίλη Στοά χτίστηκε μεταξύ 475 με 450 π.Χ. Ένα μέρος της έχει ήδη αποκαλυφθεί στο Μοναστηράκι, ενώ απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ανασκαφικές έρευνες.   

Η Στοά είχε ονομαστεί αρχικά Στοά του Πεισιάνικτου, από τον Αθηναίο που χρηματοδότησε την κατασκευή της και

πιθανόν ήταν γαμπρός του Κίμωνα. Οι τοίχοι της ήταν διακοσμημένοι με έργα ονομαστών ζωγράφων και θέματα από μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων, με γνωστότερο όλων τη Μάχη του Μαραθώνα.      

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, η οποία για να συνεχίσει τις ανασκαφές ζήτησε να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει απευθείας -με δική της δαπάνη υπέρ του ελληνικού δημοσίου- τα οικόπεδα που βρίσκονται επί των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 14.      

Σε αυτά τα οικόπεδα υπάρχουν δύο κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα -τα μοναδικά κτίσματα που απομένουν στο ανατολικό μέτωπο του τετραγώνου, τα οποία σήμερα στεγάζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις. Η απομάκρυνσή τους θα βοηθήσει στην αποκάλυψη ευρύτερου τμήματος του αρχαίου μνημείου.      

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο επί της οδού Αγίου Φιλίππου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μέσο της Στοάς, κρύβοντας ένα μακρύ τμήμα τού πίσω τοίχου, εσωτερικούς και εξωτερικούς κίονες, ενώ το οικόπεδο στη γωνία Αδριανού και Αγίου Φιλίππου καλύπτει την περιοχή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά και μερικώς τον ποταμό Ηριδανό.      

Πηγή: ΑΜΠΕ

.


«Ξένιος Ζευς»: Συνολικά 5.041 συλλήψεις από την αρχή της επιχείρησης

$
0
0
«Ξένιος Ζευς»: Συνολικά 5.041 συλλήψεις από την αρχή της επιχείρησης

Κατά το διάστημα από 23.03.2013 έως 29.03.2013, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», που πραγματοποιήθηκε στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

• Συνελήφθησαν 74 αλλοδαποί γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα, καθώς και για

άλλες παραβάσεις του Νόμου περί Αλλοδαπών.

• Συνελήφθησαν 3 άτομα (ημεδαποί και αλλοδαποί) για παραβάσεις του Νόμου περί Ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις και λοιπά αδικήματα.
• Κατασχέθηκαν 7.923 είδη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου (τσιγάρα, είδη ρουχισμού, κλεψίτυπα CD - DVD’s κ.ά).

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της επιχείρησης έχουν συλληφθεί 5.041 αλλοδαποί, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα, καθώς και για άλλες παραβάσεις του Νόμου περί Αλλοδαπών.

.

Το μετρό πάει Περιστέρι και Ελληνικό

$
0
0
Το μετρό πάει Περιστέρι και Ελληνικό

Πρόκειται για τους δύο από τους συνολικά επτά σταθμούς των επεκτάσεων του μετρό που καθυστέρησαν να λειτουργήσουν εξαιτίας εμπλοκών στον διαγωνισμό για το σύστημα σηματοδότησης. Η Αττικό Μετρό ΑΕ επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος Ιουνίου να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό και οι τέσσερις σταθμοί της επέκτασης προς τα νότια προάστια (Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό), μήκους 5,5 χιλιομέτρων, καθώς και το

τμήμα Αιγάλεω - Αγία Μαρίνα (πρώην Χαϊδάρι), μήκους 1,4 χλμ. με έναν σταθμό.

Παράλληλα η Αττικό Μετρό ετοιμάζει τους επόμενους σχεδιασμούς της σε ό,τι αφορά την επέκταση του συστήματος μετρό -τραμ στο λεκανοπέδιο.

Μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί η σύνδεση του σταθμού του μετρό «Αργυρούπολη» με την παραλιακή γραμμή του τραμ, μέσω της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πρόκειται για την κατασκευή 1,1 χιλιομέτρου μονής γραμμής τραμ που θα συνδεθεί με το αμαξοστάσιο του τραμ μέσα στο Ελληνικό, όπου ήδη καταλήγει η υπηρεσιακή γραμμή του μέσου.

Ανθούπολη  Ο νέος σταθμός της Ανθούπολης αναμένεται να αποσυμφορήσει το υπερφορτωμένο οδικό σύμπλεγμα της περιοχής αναμένεται
Ανθούπολη
Ο νέος σταθμός της Ανθούπολης αναμένεται να αποσυμφορήσει το υπερφορτωμένο οδικό σύμπλεγμα της περιοχής αναμένεται

Η κατάρτιση των μελετών είναι σε εξέλιξη, οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί ενώ, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, το έργο είναι εναρμονισμένο με τα σχέδια ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περιλαμβάνονται τρεις σταθμοί. Αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. (Στους σχεδιασμούς είναι να φτάσει το μετρό μέχρι τη Γλυφάδα, ωστόσο η επέκταση αυτή δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες.)

Το μετρό πάει Περιστέρι και Ελληνικό

Οι επικεφαλής της Αττικό Μετρό προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις συγκοινωνιακές ανάγκες της πρωτεύουσας και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Η πολυσυζητημένη γραμμή 4 θα είναι η πρώτη που θα προχωρήσει εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι.

Στόχος είναι να προχωρήσει το πρώτο τμήμα, από το άλσος Βεΐκου μέχρι τον Ευαγγελισμό, μήκους 8,3 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και η δημοπράτηση προβλέπεται για το 2014.

Στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκεται και η επέκταση του τραμ προς Κερατσίνι και Δραπετσώνα
Στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκεται και η επέκταση του τραμ προς Κερατσίνι και Δραπετσώνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου η κατασκευή της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά, μήκους 7,6 χλμ, με έξι σταθμούς. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για το 2017.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΜ

Επόμενες στάσεις σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκεται και η επέκταση του τραμ προς Κερατσίνι και Δραπετσώνα, ένας κομβικός δήμος της δυτικής Αττικής με πληθυσμό γύρω στα 300.000 άτομα.

Ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό περιλαμβάνει την κατασκευή 3,8 χιλιομέτρων διπλής γραμμής, με έξι σταθμούς σε Αγιο Διονύσιο, Αγιο Δημήτριο, Παναγιωτάκου, Πλατεία Λαού (Ταμπούρια), Αγιο Γεώργιο, Λιμάνι Κερατσινίου. Προβλέπεται -και αποτελεί και επιθυμία της δημοτικής αρχής- υπογειοποίηση της γραμμής στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Κερατσινίου, σε μήκος 2,6 χιλιομέτρων.

Είναι πολύ πιθανό, αντί για το κλασικό τραμ, να προτιμηθεί το ελαφρύ τρένο, το οποίο υπόγεια μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες ανάλογες με αυτές του μετρό, ενώ ο συρμός αποτελείται από 2-3 βαγόνια. Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Βήμα για ανάπτυξη

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζαννής χαρακτηρίζει τη νέα γραμμή απόλυτα ανταποδοτική σε έναν δήμο που δεν διαθέτει κανένα σταθερό και ταχύ μέσο μεταφοράς.

«Η περιοχή μας έχει ξεχαστεί από την ανάπτυξη», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ προτείνει οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ και το έργο να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος.

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται περαιτέρω επέκταση της γραμμής προς Πέραμα, με 2,2 χλμ. διπλής γραμμής, 5 χλμ. μονής γραμμής και 8 σταθμούς.

;Eunow

.

Κλήσεις έως και 30.000 ευρώ θα κόβει η δημοτική αστυνομία στους ιδιοκτήτες ζώων

$
0
0
Κλήσεις έως και 30.000 ευρώ θα κόβει η δημοτική αστυνομία στους ιδιοκτήτες ζώων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι από την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ζώων στον δήμο Αθηναίων, καθώς από τη Δευτέρα οι δημοτικοί αστυνομικοί θα επιβάλλουν πρόστιμα, από 100 έως και 30.000 ευρώ, σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Έτσι αν το ζώο λερώνει πεζοδρόμια και πάρκα, αν σκάβει το πράσινο, αν κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αν δεν είναι

εμβολιασμένο, αν κακοποιείται, τότε οι ιδιοκτήτες του δεν θα μένουν ατιμώρητοι.   Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από κεντρικά σημεία της Αθήνας και σιγά-σιγά θα επεκταθούν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική έξοδος. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσία, να γίνει δηλαδή συνείδηση στους δημότες – ιδιοκτήτες ζώων, η ανάγκη να σέβονται τα ζώα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους».   Υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου τους, με πρώτες σε συχνότητα τις καταγγελίες για καταστροφή πρασίνου και για μη καθαρισμό περιττωμάτων.  

Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού».   Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.   Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καταγγελία για σκύλο που έχει εγκαταλειφθεί σε μπαλκόνι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε pet shops, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος.   Μάλιστα, για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης σκύλων και γατών που παραβαίνουν τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και κτηνιατρικής φροντίδας των προς πώληση ζώων προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους.  

Οι δημότες εκφράζουν παράπονα για την καταστροφή χώρων πρασίνου καθώς και για περιπτώσεις ζώων συντροφιάς που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο σε κοινόχρηστους χώρους κι έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά σε παιδιά και ηλικιωμένους, λέει ο κ. Αντωνόπουλος. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. Και μπορούμε. Αρκεί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να προστατεύουμε το πράσινο», επισημαίνει.  

Θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αναστασία Μπομπολάκη, «αν και δεν είμαστε υπέρ της καταστολής, αλλά της αλλαγής της νοοτροπίας», επισημαίνει.   «Θεωρούμε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης, η απόκτηση φιλοζωικής κουλτούρας θα επιτευχθεί εν καιρώ και μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση, όμως και η εφαρμογή του νόμου βοηθάει», τονίζει και καλεί τις αρχές «να μη μείνουν στα πρόστιμα για τον καθαρισμό των περιττωμάτων των ζώων, που ασφαλώς είναι απαραίτητος, αλλά να δουν με την ίδια ζέση και τα θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων».  

.

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της Αθήνας

$
0
0
Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της Αθήνας
1. Η έλλειψη οράματος

«Η πολυπλοκότητα των διαδικασιών. Υπάρχουν ένα σωρό φορείς που αποφασίζουν για το ίδιο πράγμα ή απαιτούνται πολλές εγκρίσεις από διαφορετικούς φορείς για να προχωρήσει ένα έργο. Αυτόν τον κατακερματισμό τον συναντώ σε όλες τις πτυχές και δομές της πόλης. Επιπλέον, οι
άνθρωποι που ορίζουν αυτή την πόλη ανακυκλώνονται, παρουσιάζονται συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να κατακερματίζονται τα πάντα, από το ποιος ορίζει την πόλη μέχρι το ποιος τη σχεδιάζει. Ετσι, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανασυγκρότησής της.

 

Πραγματικά, δυσκολεύομαι αυτή τη στιγμή να εντοπίσω μια νέα ηγετική αυθεντία με όραμα η οποία να ξεχωρίζει. Από τη στιγμή που απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιαστής, ενώ η πόλη έχει χτυπήσει τοίχο, δεν υπάρχει τρόπος να περάσουμε στην επόμενη εποχή: να θέσουμε τα πράγματα σε επίπεδο επανίδρυσης της πόλης και της αστικής οικονομίας. Χωρίς όραμα και προοπτική, πώς ξεφεύγεις από το σημείο μηδέν;».

Ιάσονας Τσάκωνας - Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης του κέντρου Oliaros

2. H εγκατάλειψη του κέντρου

 

«Η απομάκρυνση κρατικών υπηρεσιών από το κέντρο σημαίνει ερήμωση πολλών οικοδομικών τετραγώνων γύρω από το κουφάρι που απομένει. Κλείνουν καταστήματα και βιοτεχνίες, χάνονται χώροι συνάθροισης του κοινού, αδειάζουν δρόμοι, αδειάζουν κατοικίες. Παρατηρούνται φαινόμενα γκετοποίησης και υποβάθμισης. Μέσα σε δέκα χρόνια χάθηκε η ζωντάνια του κέντρου. Η φυγή προς τις περιφέρειες συνηθίζεται στην Ευρώπη, αλλά πραγματοποιείται ύστερα από λήψη μέτρων, όχι τυχαία. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την έννοια της κεντρικότητας. Να προσέξουμε ιδιαιτέρως ποιες χρήσεις απομακρύνονται. Δηλαδή, η άποψη ότι πρέπει να φύγει η δημόσια διοίκηση από το κέντρο για να προστατευτεί από τις διαδηλώσεις δεν στέκει από μόνη της. Λάθος το να φύγει το υπουργείο Παιδείας από τη Μητροπόλεως. Οπως και η πρόταση που διατυπώνεται συχνά, να απομακρυνθεί η Βουλή από το κέντρο ή το Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο: δεν αφαιρείς τις απαραίτητες δραστηριότητες που οφείλουν να υπάρχουν σε ένα κέντρο. Δεν αποκλείεις μια λειτουργία ιστορικού χαρακτήρα από το κέντρο της πόλης δίχως να ξέρεις πώς θα αντικατασταθεί».
Γιάννης Πολύζος - Καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ

 

3. Η απουσία «κοινών τόπων»

 

«Η Αθήνα οικοδομήθηκε στα ερείπια της παλιάς πόλης, σε μια πόλη μικρότερη από τη σημερινή. Αυτό το δεδομένο οδήγησε στην περιστολή του δημόσιου χώρου και δημιούργησε το μείζον πρόβλημα στη λειτουργία και στην απόλαυση της πόλης από τους κατοίκους της. Σήμερα πλέον διανύουμε την εποχή όπου αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τη διάκριση ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο, και ο όρος “δημόσιο” αντικαθίσταται από μια νέα αντίληψη, που στα αγγλικά ευστόχως ονομάζεται “commons”, δηλαδή κοινά αγαθά, κοινοί πόροι: η θάλασσα, τα αποξηραμένα ποτάμια, τα δάση, οι αγροτικές περιοχές, οι λόφοι, αλλά και η ίδια η ατμόσφαιρα αποτελούν μέρος της τοπογραφίας μιας πόλης. Εχουμε μόλις αρχίσει να συζητάμε την ανάγκη για την Αθήνα να ανοιχτεί ξανά προς τη θάλασσα, μέχρι το Σούνιο. Η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, που ακολουθεί την Αθήνα από τη γέννησή της, σήμερα φτάνει στην κρίση των “κοινών”. Μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο όμορφη Αθήνα μέσα στο πλαίσιο των κοινών; Αν ναι, θα δουν την Αθήνα αλλιώς οι κάτοικοί της;».

 

Γιώργος Τζιρτζιλάκης - Kαθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

4. Ο οικοδομικός κανονισμός

 

«Θα έλεγα ότι το βασικό αμάρτημα που διαπράχθηκε στην Αθήνα είναι ότι χτίσαμε τη νέα πόλη στα ίχνη της παλιάς. Υπό την πίεση γρήγορων και εύκολων λύσεων, δεν σκεφτήκαμε σε βάθος χρόνου, δεν οραματιστήκαμε την ολοκληρωμένη εικόνα. Εκεί που τα σπίτια ήταν μικρά, έγιναν μεγάλα, εκεί που οι δρόμοι ήταν για κάρα γέμισαν με αυτοκίνητα. Παλαιότερα, οι συνθήκες διαβίωσης στα χωριά ήταν δύσκολες – χωρίς τουαλέτες, κουζίνες κτλ. Οταν οι άνθρωποι έρχονταν στην πόλη και αποκτούσαν τρεχούμενο νερό και μπάνιο, ένιωθαν ευτυχείς. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούσαμε τότε ότι μακροπρόθεσμα είχαμε χάσει τους βασικούς άξονες ποιότητας ζωής. Διότι τώρα υπάρχουν σπίτια με κακό φωτισμό και αερισμό και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Γιατί να μεγαλώνουν τα παιδιά σε αυτά τα σπίτια; Δημιουργούμε οικοδομικούς κανονισμούς και νόμους και ύστερα κάνουμε τα πάντα για να τους καταστρατηγήσουμε αφού αποδεικνύονται ανεφάρμοστοι: έχουν προκύψει έξω από τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων».

Σπύρος Πολλάλης - Kαθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Χάρβαρντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ

 

5. Τα τραπεζάκια έξω

 

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην απάθεια όλων μας σχετικά με τη μη τήρηση των συμφωνιών που έχουμε συνάψει ως κοινωνία – την ανομία: όταν την ανέχεσαι, γίνεται νόμος. Περπατάς στο πεζοδρόμιο και κορνάρουν τα μηχανάκια για να κάνεις στην μπάντα και να περάσουν. Για να μην αναφερθώ στους πεζόδρομους. Παρά το ότι εκπροσωπώ τον φορέα που έχει υλοποιήσει σημαντικούς πεζόδρομους της Αθήνας (π.χ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου), πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις πεζοδρομήσεις.

 

Μου αρέσουν πολύ “τα τραπεζάκια έξω”. Αλλωστε, σύμφωνα με τον συγγραφέα Περικλή Γιαννόπουλο, “ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος”. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να μη μένει κενός χώρος, να εξαπλώνονται παντού και κάθε διαμόρφωση δημόσιου χώρου να καταλήγει ως “η αυλή” του κοντινού café-εστιατορίου. Στην Ιατρική το πρόβλημα θα ονομαζόταν “μετάσταση”. Για να μην αναφερθώ στα άτομα με αναπηρία ή στη μητέρα με το καρότσι. Πιστεύω ότι οφείλουμε να τηρούμε τις συμφωνίες που κάνουμε. Μέχρι να αποφασίσουμε θεσμικά να τις αλλάξουμε».

Ντόρα Γαλάνη - Αρχιτέκτων, πολεοδόμος, πρόεδρος της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις ΑΕ

 

6. Η απαξίωση της γειτονιάς 

 

«Υπάρχουν δύο κλίμακες σχεδιασμού στην πόλη. Ο σχεδιασμός σε μεγάλη κλίμακα, που αφορά άξονες, ζώνες χρήσεων, κυκλοφορία κτλ., και ο σχεδιασμός σε μικροκλίμακα, έννοια που γίνεται αντιληπτή κάθε πρωί που ανοίγουμε την εξώπορτα του σπιτιού μας. Σχετίζεται με πεζοδρόμια, οργάνωση στάθμευσης, χώρους απόθεσης απορριμμάτων, ποδηλατοδρόμους, φυτεύσεις, παγκάκια. Προβλήματα συντήρησης της μικρής κλίμακας βιώνουμε καθημερινά και μας ταλανίζουν.

 

Ισως έφθασε η στιγμή να επικεντρωθούμε σε αρχιτεκτονικές επεμβάσεις σε γειτονιές που θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις υποβάθμισης στο άμεσο μέλλον. Ως γραφείο βραβευθήκαμε για την πρόταση που αφορούσε το οικοδομικό τετράγωνο το οποίο ορίζεται από τις οδούς Φυλής και Ολυμπίας. Η συντήρηση της μικροκλίμακας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρειάζεται τον πολίτη. Υπάρχουν οι Atenistas, μια ομάδα που εξωραΐζει χώρους με αυτοσχέδιο τρόπο. Θα μπορούσαν να οργανωθούν δράσεις για τους πολίτες επίσημα από την πολιτεία. Ο δήμος μπορεί να μετατρέψει έναν χώρο σε πάρκο, εφόσον κατασκευάσει τις υποδομές, και να καλέσει πολίτες για δεντροφύτευση ή βάψιμο των τοίχων».

 

Στέλλα Δαούτη - Aρχιτέκτων (AREA)

 

7. Η απαξίωση του Ελαιώνα

 

«Νομίζω ότι η ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό πολεοδομική ανάπτυξη δεν απαξίωσε μόνο το ιστορικό θαλάσσιο μέτωπο της πόλης όσο και  τον Ελαιώνα, μια περιοχή 9.000 στρεμμάτων που απέχει μόλις 3 χλμ. από το ιστορικό κέντρο. Αν παρατηρούσε κανείς έναν χάρτη της πόλης, θα έβλεπε μια γκρι κηλίδα και μια περιοχή που έχει και αυτή αφεθεί στη μοίρα της. Μια πλήρης αναρχία με τεράστιες κενές εκτάσεις, άλλες εγκαταλελειμμένες, άλλες που έχουν σε έναν βαθμό καταληφθεί. Ενας χώρος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πόλη, βρίσκεται μάλιστα στις παρυφές του κέντρου της πόλης. Βέβαια, με αφορμή το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα δούμε και εκεί μια ανεξέλεγκτη δόμηση σιγά σιγά να ροκανίζει τον χώρο χωρίς σχεδιασμό. Εχω την πεποίθηση ότι ο Ελαιώνας θα έπρεπε να αποτελέσει ένα κατ’ εξοχήν εργαλείο ανάπλασης και ανανέωσης του κέντρου της πόλης.

 

Δεν υπάρχουν προσωπικότητες που να μπορούν να ηγηθούν πρωτοβουλιών, ούτε συλλογική και πολιτική βούληση. Βούληση της κοινωνίας να κάνει βήματα. Χαρακτηριστικό είναι το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που η αναθεώρησή του πάλι καρκινοβατεί. Το ρυθμιστικό της Αθήνας εκφράζει πάντα προθέσεις και κατευθύνσεις, ποτέ δεν εκφράζει σχεδιασμό. Και αυτό αποτελεί μία από τις αιτίες για να μην μπορούμε ποτέ να φτάσουμε σε τελικό αποτέλεσμα με πιο ορθολογικό τρόπο». 

 

Ηβη Νανοπούλου - Αρχιτέκτων (γραφείο Παπαγιάννη

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Απριλίου 2013
.

Θαυμάστε την Αθήνα του 1950 - Σπάνιες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

$
0
0
Θαυμάστε την Αθήνα του 1950 - Σπάνιες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έχει ληξει και η πόλη των Αθηνών μέσα από την επούλωση των πληγών και την ανοικοδόμηση, ξαναβρίσκει την ζωντάνια της, ξαναγίνεται όμορφη...Το κέντρο της Αθήνας το 1950 είναι γεμάτο ζωή με πολλούς κινηματογράφους, θέατρα και κόσμο που κυκλοφορεί και απολαμβάνει τη ζωή, μετά τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν.

Η Βουλή των Ελλήνων και το

μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη...


Το Ζάππειο Μέγαρο...


Το Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο Ναός της Αγίας Μαρίνας...


Η Ακρόπολη και οι στύλοι του Ολυμπίου Διός...


Η Αθήνα τη νύχτα...


Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη...


Ακούστε το αξεπέραστο τραγούδι των Σουγιουλ - Τραϊφόρου "Αθήνα και πάλι Αθήνα" που ερμήνευσε μοναδικά η Σοφία Βέμπο.

{youtube}G5OoITAGXx0{/youtube}



Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsit για αναδημοσίευση ο θρυλικός Σύλλογος των Αθηναίων που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1895 και λειτουργεί συνεχώς εως σήμερα.

.

Δακτύλιος: «Εξωση» στα ΙΧ 20ετίας!

$
0
0
Δακτύλιος: «Εξωση» στα ΙΧ 20ετίας!

Εκτός «Πράσινου» Δακτύλιου εξετάζει να αφήσει σύντομα η κυβέρνηση τα αυτοκίνητα με ηλικία 20 ετών και άνω (1η Αδεια Κυκλοφορίας 31/12/1993), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Autobusiness» εξαιτίας της υπερβολικής ρύπανσης που προκαλούν. Ωστόσο παρά τη λειτουργία του νέου αυστηρότερου «Πράσινου» Δακτύλιου εξαιτίας της έλλειψης των ελέγχων τόσο αυτοκίνητα όσο και φορτηγά εξακολουθούν να εισέρχονται παράνομα στο

Κέντρο της Αθήνας.

Το σχέδιο έξωσης των παλιών ΙΧ αλλά και των φορτηγών από το Κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το αργότερο έως το καλοκαίρι θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Autobusiness» όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων με 1η Αδεια Κυκλοφορίας έως τις 21/12/1993 και διαμένουν εκτός του «Πράσινου» Δακτύλιου δεν θα μπορούν να εισέρθουν καθόλου μέσα στο κέντρο της Αθήνας με τα οχήματά τους ούτε τα Σαββατοκύριακα! Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ που διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να τους δοθεί κάποια «παράταση» ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με νεότερα και σύμφωνα με πληροφορίες το χρονικό διάστημα θα κυμαίνεται από 2 έως 4 χρόνια. Πάντως σε αυτό το χρονικό διάστημα της παράτασης εξετάζεται να μπορούν να κινούνται με τα οχήματά τους μόνο τις ώρες και τις ημέρες που δεν ισχύει ο Δακτύλιος...

Παράλληλα τόσο τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου όσο και στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το σύστημα των μονών-ζυγών δεν λειτουργεί καθόλου καθώς οι έλεγχοι των Αρχών περιορίζονται μόνο κατά τις πρώτες ημέρες έναρξης του Δακτυλίου και έκτοτε «χαλαρώνουν»...

Πάντως πέραν της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ασκούνται και άλλους είδους... «πιέσεις» προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να τεθεί σε ισχύ ο νέος Πράσινος Δακτύλιος το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2013 καθώς οι «πιέσεις» που ασκήθηκαν στην προηγούμενη ηγεσία δεν είχαν αποφέρει το... επιθυμητό αποτέλεσμα!

autobusiness.gr

.

Υπό πλήρη διάλυση η δημοτική αστυνομία στην Αθήνα

$
0
0
Υπό πλήρη διάλυση η δημοτική αστυνομία στην Αθήνα

Μία απλή βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, είναι αρκετή για να δώσει στον επισκέπτη την εικόνα εγκατάλειψης, βρωμιάς και προσπάθειας πλήρους απαξίωσης του, με απόλυτη ευθύνη της Δημαρχίας Καμίνη.

Οι καταγγελίες είναι ακόμα περισσότερες όμως, όταν το θέμα φθάνει στη συμπεριφορά της δημοτικής αστυνομίας, η

οποία κατ' εντολή της διοίκησης της έχει μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε όργιο αυθαιρεσίας εις βάρος των κατοίκων.

Το «μπάχαλο» στην δημοτική αστυνομία αρχίζει με την πλήρη αδιαφορία που επιδεικνύει στις καταγγελίες των κατοίκων του κέντρου για την καταπάτηση των θέσεων στάθμευσης από οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να παραμένει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε κατάσταση αναρχίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολλών κατοίκων του κέντρου, η δημοτική αστυνομία φέρεται να έχει πάρει εντολή να γράφουν αβέρτα κλήσεις σε αυτοκίνητα κατοίκων της ραγδαίας αναπτυσσόμενης περιοχής του κέντρου, στο Μοναστηράκι. Ο στόχος όπως λένε κάποιοι είναι η απαξίωση του κέντρου με αποτέλεσμα οι λιγοστοί κάτοικοι που μένουν εκεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Ο λόγος; Όπως λένε όσοι ξέρουν την κατάσταση εκ των έσω, το σχέδιο έχει να κάνει με την περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών στο κέντρο, ώστε να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί μέχρις ότου έρθει η στιγμή αναβάθμισής του, με όσους έχουν αγοράσει τα ακίνητα σε τιμές «κοψοχρονιάς» να γίνουν στην ουσία πλουσιότεροι...

Για ποιον λόγο οι κάτοικοι του κέντρου στο Μοναστηράκι και σε άλλες ιστορικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας έχουν μπει στο στόχαστρο της Δημαρχίας Καμίνη με την πλήρη συνεργασία των αρχών της Δημοτικής αστυνομίας και άλλων παραγόντων - θεσμικών και εξωθεσμικών- στην όλη ιστορία;

newsbomb - http://the-zed-blog.blogspot.gr

.


Τραπεζάκια έξω...όπως παλιά - Πως θα γίνουν οι πλατείες Ομονοίας - Κοτζιά - Βικτωρίας

$
0
0
Τραπεζάκια έξω...όπως παλιά - Πως θα γίνουν οι πλατείες Ομονοίας - Κοτζιά - Βικτωρίας

Νέα πνοή επιθυμεί να δώσει ο Δήμος Αθηναίων στις ιστορικές πλατείες της Αθήνας που σήμερα έχουν εικόνα υποβάθμισης.
Σκοπός του Δήμου είναι οι πλατείες Ομονοίας, Βικτωρίας και Κοτζιά να γίνουν τόπος συνάντησης, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού και πολιτιστικών εκδηλώσεων  για όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσει άδειες σε επιχειρηματίες που διατηρούν καφέ και εστιατόρια να

βγάλουν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες στις πλατείες ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος θα τοποθετήσει παγκάκια και θα δημιουργήσει χώρους πρασίνου.

{youtube}Ghl94HqH4Jk{/youtube}


Οι πλατείες θα έχουν διαχωριστικές ομοιόμορφες κατασκευές απο αλουμίνιο και γυάλινα πλέγματα ενω περιμετρικά θα υπάρχουν μεταλλικά δοχεία με λουλούδια.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Από έτσι που ειναι σήμερα...

Θα γίνει έτσι...

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

Από έτσι που είναι σήμερα...

Θα γίνει έτσι...

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

Από έτσι που είναι σήμερα...

Θα γίνει έτσι...

Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων οι ομπρέλες θα έχουν συγκριμένες διαστάσεις για όλες τις πλατείες. Θα ειναι μονόχρωμες η ριγέ, σε έναν απο τους χρώματισμους θα υπάρχει λευκό η αποχρώσεις του κίτρινου ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή φωτεινότητα ενώ απαγορεύεται στα πανιά να υπάρχουν διαφημιστικά μηνύματα.
Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφα τραπεζάκια και στον εσωτερικο και στον εξωτερικό χώρο ενώ απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τραπεζοκαθίσματα από πλαστικό υλικό. Στις πλατείες ωστόσο επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί δάπεδο με ξύλινη επένδυση τύπου deck, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την ποιότητα και τις διαστάσεις ενώ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ.
Ως προς την ηλεκτροδότηση των κατασκευών αυτών, τα τεχνικά κλιμάκια του Δήμου Αθηναίων θα εξετάζoυν αν πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές και θα εισηγείται στη ΔΕΗ την παροχή ρεύματος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που θα ταλαιπωρούν τους πολίτες.  Απο την ημέρα που θα καταθέτουν τον φάκελο οι επιχειρηματίες και καλύπτουν τις προϋποθέσεις η αδειοδότηση θα γίνεται σε μόλις 15 μέρες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

.

 

Η πληγωμένη γειτονιά Κεραμεικού-Μεταξουργείου θα ζωντανέψει με 70 εκατ. ευρώ [εικόνες]

$
0
0
 Η πληγωμένη γειτονιά Κεραμεικού-Μεταξουργείου θα ζωντανέψει με 70 εκατ. ευρώ [εικόνες]

Τα πάνω κάτω στην περιοχή Κεραμεικού και Μεταξουργείου θα φέρουν οι δράσεις που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων αλλά και η επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα κάνει η ιδιωτική εταιρεία Oliros.

Η Κεραμεικός-Μεταξουργείο ήταν πάντα μια γειτονιά μικτής χρήσης, ένας συνδυασμός λαϊκής συνοικίας που

υποστηρίζεται από το εμπόριο και την παραγωγή. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό κτιρίων και πληθυσμού. Οι σημερινοί κάτοικοι απασχολούνται σε ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων: ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροέμποροι, δημιουργοί, υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες έχουν μια μακρά παράδοση στην περιοχή (π.χ. συνεργεία επισκευών) καθώς και των δημόσιων υπηρεσιών και Αρχών, όπως αναφέρει η oliaros στο σάιτ της.

Υπογραφές για ανάπλαση

Σε χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη αποφασίστηκε η ιδιωτική επένδυση της εταιρείας Oliaros να ενταχθεί στη διαδικασία fast track ενώ έχει καταθέσει ήδη και φάκελο για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Jessica. Συγκεκριμένα θα αφορά την ανακατασκευή 30 ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας που βρίσκονται στην περιοχή του Κεραμεικού.

Τα κτίρια αυτά θα μετασκευαστούν σε πρότυπες κατοικίες, φοιτητικές κατοικίες καθώς και σε χώρους που θα φιλοξενηθούν επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σταυροδρόμι στην καρδιά της πόλης

Η περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ της Ακαδημίας Πλάτωνος, της Ακρόπολης και των δρόμων που οδηγούν προς τον Πειραιά. Εξαιτίας της τοποθεσίας της, η περιοχή έπαιζε πάντα έναν κεντρικό και στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη του χωροταξικού σχεδίου των Αθηνών.

Ο τωρινός αστικός ιστός της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου ασφαλώς αντικατοπτρίζει τη μακρά και μεταβαλλόμενη ιστορία της με μεταγενέστερες χρήσεις που έδωσαν σχήμα στο χωροταξικό και τα κτίρια της. Η περιοχή είναι πλούσια σε αρχιτεκτονικά και αστικά παραδείγματα που ποικίλλουν από τον Κεραμεικό, το Αρχαίο Νεκροταφείο των Αθηνών, στα Νεοκλασικά αρχοντικά που έκαναν την εμφάνισή τους στα μισά του 19ου αιώνα (κατασκευάστηκαν στα πλαίσια ενός αρχικού σχεδίου της εποχής σύμφωνα με το οποίο το Βασιλικό Παλάτι θα τοποθετούνταν στην περιοχή του Κεραμεικού), έως τις εργατικές κατοικίες του 19ου αιώνα που κατασκευάστηκαν για να στηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη των Αθηνών.

Αργότερα, το '50 συμπεριλήφθηκαν καταστήματα εργαλείων, το '60 με '70 πολυκατοικίες και σήμερα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο αρχιτεκτονικό κεφάλαιο για την περιοχή εστιάζοντας στο 46% των κενών ή υποβαθμισμένων κτιρίων και οικοπέδων.

Υποβάθμιση μετά τον Πόλεμο -Φτωχογειτονιά

Η Αθήνα όπως και η περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε δυναμικά με βάση τις ανάγκες και τις πολεοδομικές πρωτοβουλίες στα μέσα του 19ου αιώνα. Η περιοχή υπέστη μια σταδιακή υποβάθμιση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα και κατά τη διάρκεια της ταχείας αστικοποίησης των Αθηνών στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η περιοχή προσέλκυε ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και μειονότητες εξαιτίας της οικονομικής και προσιτής στέγασης και της προσφοράς εργασίας στα βιομηχανικά εργαστήρια εκεί κοντά.

Η επακόλουθη κατάτμηση των οικοπέδων (η εξ αδιαιρέτου κυριότητα), το μικρό πλάτος των δρόμων της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου καθώς και ο υπόγειος αρχαιολογικός πλούτος αποτελούσαν αποτρεπτικούς παράγοντες για την κατασκευή ψηλών κτιρίων κατά την περίοδο από το '50 έως το '70, όταν το φαινόμενο της αντιπαροχής ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο. Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την απουσία πρασίνου και δημόσιων χώρων, σταδιακά οδήγησαν στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής ΚΜ.

Στα 1970 με 1980, ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή από καιρό μετακόμισαν προς αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Έως σήμερα, το 46% των κτιρίων στον Κεραμεικό-Μεταξουργείο βρίσκονται σε μια υποβαθμισμένη κατάσταση και είναι άδεια. Δεδομένης της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και κουλτούρας της περιοχής, η OLIAROS πιστεύει ότι η περιοχή έχει πολλές πιθανότητες να μεταμορφωθεί σε μια πρότυπη γειτονιά χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Φωτογραφίες Γιάννη Χατζηασλάνη

Πηγή: iefimerida.gr
.

Ερμού: Η ιστορία του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας με απίστευτες φωτογραφίες πριν το 1900 [εικόνες]

$
0
0
Ερμού: Η ιστορία του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας με απίστευτες φωτογραφίες πριν το 1900 [εικόνες]

Χιλιάδες άνθρωποι την διασχίζουν καθημερινά, ενώ από σήμερα με το εορταστικό  ωράριο για το Πάσχα αναμένεται να γίνει ο αγαπημένος προορισμός της πόλης. Η  οδός Ερμού έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία που αντικατοπτρίζει τις ιστορικές  εξελίξεις αλλά και την ψυχολογία και την διάπλαση της μικρομεσαίας κυρίως  κοινωνικής τάξης.

Η οδός Ερμού ήταν από τους πρώτους δρόμους που σχεδιάστηκαν στη σύγχρονη πόλη  της Αθήνας και ένας από τους

βασικούς άξονες του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της  Αθήνας που συνέταξαν οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ το 1833. Ουσιαστικά  εξαρχής σχεδιάστηκε προκειμένου να γίνει ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης, να συγκεντρώσει καταστήματα και χρήσεις που είχε ανάγκη η Αθήνα προκειμένου να  στεφθεί πρωτεύουσα της σύγχρονης εποχής – πέρα από την αίγλη που της προσέφεραν  οι αρχαιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε στον δρόμο αυτό το όνομα του θεού  του εμπορίου, του Ερμή.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Γ.Λεμονής «Εδώ στεγάζεται κοντά δυο αιώνες τώρα ο  καταναλωτισμός των νεοελλήνων. Εδώ από τα χρόνια του Όθωνα και ύστερα ήρθαν να  εγκατασταθούν εμπορικοί οίκοι «γηγενών» ή «επυλίδων» και να δώσουν την πρώτη  μεγάλη κοινωνική μάχη της χώρας. Αυτή ανάμεσα στους πολίτες του πρώτου ελληνικού  κράτους που έρχονταν στην πρωτεύουσα από το εσωτερικό, Μοριάς, Ρούμελη, Κυκλάδες  κατά κύριο λόγο και στους έλληνες της διασποράς που ερχόμενοι από μεγάλα αστικά  κέντρα της Ευρώπης όπως η Μασσαλία και η Βιέννη και της κοντινής μας Ανατολής  όπως η Κωνσταντινούπολη ή η Αλεξάνδρεια, διεκδικούσαν τη συμμετοχή τους στην  οικονομική ζωή του νέου κράτους. Οι αλήθεια είναι πως οι «ντόπιοι» τα εύρισκαν  σκούρα με τον ανταγωνισμό των «φερτικών» που κουβαλούσαν πολλαπλάσια εμπειρία  από τις αγορές των εμπορευματικά προηγμένων χωρών μέσω των οποίων έφταναν στην  Ελλάδα, μια χώρα που σχεδόν μόλις έβγαινε από την οικονομία του αντιπραγματισμού  και της συναλλαγής τύπου «σου δίνω πέντε οκάδες φασολάκια, δώσε μου ένα ζευγάρι  τσαρούχια...».

Η ανάπλαση- ανάσα της Ερμού

Σε αντίθεση με το τμήμα της οδού Ερμού (από το Σύνταγμα μέχρι την οδό Αιόλου) στο οποίο μέχρι και σήμερα συγκεντρώνεται το λιανικό εμπόριο, οι δημόσιες  υπηρεσίες και μια σειρά χρήσεων αναψυχής και ήταν πεζοδρομημένο ήδη από το 1996, το τμήμα της οδού από την Πλατεία Αγίων Ασωμάτων έως την οδό Πειραιώς συνέδεσε  την τύχη του με τις βιομηχανικές χρήσεις της οδού Πειραιώς τον 19ο και 20ο  αιώνα, με το χονδρεμπόριο, με τη λειτουργία του εμπορικού σιδηροδρόμου  Αθηνών-Πειραιώς και με την εξυπηρέτηση των δύο αξόνων υπερτοπικής κυκλοφορίας  της Πειραιώς και της Ιεράς Οδού. Λίγο πριν ξεκινήσουν τα έργα της πεζοδρόμησης  το τμήμα αυτό της οδού Ερμού παρουσίαζε εικόνα υποβάθμισης και εγκατάλειψης. Η  κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, τα σταθμευμένα οχήματα και η ρύπανση απέτρεπαν  την πεζή κυκλοφορία και δεν επέτρεπαν στους έστω και λίγους πεζούς περαστικούς  και στους πολύ περισσότερους εποχούμενους να αντιληφθούν ότι κατά μήκος σχεδόν  όλης της οδού Ερμού, μετά την Πλατεία Ασωμάτων, εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος  του Κεραμεικού.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

.

Το άδοξο τέλος του Φάρου του Ψυχικού πριν από ογδόντα χρόνια

$
0
0
Το άδοξο τέλος του Φάρου του Ψυχικού πριν από ογδόντα χρόνια

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε την προέλευση του τοπωνυμίου «Φάρος Ψυχικού». Υπήρχε χερσαίος Φάρος στο Ψυχικό; Υπήρχε και ήταν ο περίφημος «σκαρδαμύσσων» φάρος στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισιάς με την παλαιά οδό Χαλανδρίου, διαδραματίζοντας το ρόλο του «σιωπηλού αστυφύλακα», δηλαδή του νυκτερινού φανού της τάξης. Η παρουσία του έληξε άδοξα πριν από ογδόντα χρόνια (1933), αφού συνδέθηκε με θανατηφόρο τροχαίο και αποκλήθηκε από την

εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» ως «ο φάρος του… θανάτου»!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
 
Ήταν μια τετράγωνη και ψηλή στήλη, στερεωμένη σε τσιμεντένια βάση και επί της οποίας υπήρχαν πληροφορίες για τους οδηγούς και την κατεύθυνση των αυτοκινήτων. Στην κορυφή της υπήρχε φως που αναβόσβηνε, προσδίδοντας στη στήλη την ονομασία «Φάρος» ή «Φανός». Στην έρημη και εντελώς σκοτεινή Κηφισιάς, η παρουσία του δέσποζε και μετατρεπόταν σε κυρίαρχο τοπόσημο, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες.
 
Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου 1933 κατέβαινε από το δρόμο του Χαλανδρίου ο 34χρονος εφοπλιστής Αχιλλέας Γ. Μάντακας, με το αυτοκίνητό του μάρκας «Λασάλ», στο οποίο επέβαιναν τρία ακόμη άτομα. Γυρνούσαν από διασκέδαση στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και διατελούσαν σε κατάσταση μέθης. Όταν το αυτοκίνητο έφτασε στη διασταύρωση με την λεωφόρο Κηφισιάς, όπου δημιουργούνταν απότομη στροφή, έπεσε πάνω στο Φάρο (φωτο). Ο οδηγός τραυματίστηκε θανάσιμα και εξέπνευσε λίγο αργότερα, ενώ πιο ελαφρά τραυματίστηκαν οι συνεπιβάτες του, μεταξύ των οποίων και ο εξάδελφός του Βασίλειος Στ. Μάντακας. Επιβεβαιώθηκαν έτσι εκείνοι που είχαν προβλέψει πως «ασφαλώς θα τον γκρεμίση κανένα αυτοκίνητο» και μετά το συμβάν δεν τοποθετήθηκε ξανά στην ίδια θέση ο περίφημος «Φάρος του Ψυχικού».
 
Πεντέμισι μήνες νωρίτερα, στο ιδιόκτητο ξενοδοχείο της οικογένειας «Μέγα Εθνικόν» (συμβολή Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη) είχε αυτοκτονήσει ο 42χρονος αδελφός του, επίσης εφοπλιστής Βασίλειος Μάντακας.

http://mikros-romios.gr/3808/psyxikofaros/

.

Η Ανοιξιάτικη απαγωγή που συγκλόνισε την Αθήνα

$
0
0
Η Ανοιξιάτικη απαγωγή που συγκλόνισε την Αθήνα

Το χαμόγελο της άνοιξης και οι νεανικές εξάψεις προκαλούσαν πάντα ερωτικές φουρτούνες. Σφοδροί έρωτες, επεισόδια, μονομαχίες για δυο όμορφα μάτια, απαγωγές και εγκλήματα σημειώνονταν πάντα στις αρχές του Απρίλη. Έμεινε δε, αξέχαστη στους παλιότερους η νυχτερινή απαγωγή της Ραμόνα, όπως ονομαζόταν η «καλλιτέχνις» που εργαζόταν στο πασίγνωστο προπολεμικό καμπαρέ της Ομόνοιας με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Παριζιάνα». Εκεί σύχναζε ο επίσης πασίγνωστος χρηματιστής –γόνος μιας από τις

σημαντικότερες οικονομικές οικογένειες της χώρας– παραγγέλνοντας τις σαμπάνιες με το… τσουβάλι! Τις πρώτες ημέρες, ή μάλλον νύχτες του Απριλίου 1935 ο χρηματιστής είχε φτάσει στο σημείο να σπαταλά κάθε βράδυ μέχρι και εκατό χιλιάδες δραχμές στο καμπαρέ. 

Μία από εκείνες τις βραδιές ο νεαρός χρηματιστής δεν βρήκε την Ραμόνα του στο μαγαζί. Πληροφορήθηκε δε, ότι το αντικείμενο του πόθου του απουσίαζε. Η ψιλόλιγνη μελαχρινή Νοτιοαμερικάνα, με σαρκώδη χείλη, κοντό μαλλί και αμυγδαλωτά μάτια, βρισκόταν στο άλλο χορευτικό καμπαρέ της πλατείας Ομονοίας, στο «Παβιγιόν Μπλέ». Εκεί, Έλληνες ομογενείς είχαν δημιουργήσει μια θάλασσα από σαμπάνια και… έπνιγαν την όμορφη Ραμόνα. Εκεί βρέθηκε και ο χτυπημένος από την Άνοιξη και τον έρωτα πρωταγωνιστής μας και βάλθηκε να ανταγωνιστεί σε σπατάλη τους ομογενείς. Αλλά ο συναγωνισμός ήταν σκληρός και οι σαμπάνιες ατελείωτες, ενώ έξω είχε αρχίσει να ξημερώνει.

Τότε ο Μενέλαος –ο νεαρός χρηματιστής– έκανε νόημα στον σερβιτόρο, τον οποίο είχε ήδη τακτοποιήσει… οικονομικώς.
 Η Ραμόνα απήχθη και το μεσημέρι την βρήκε παντρεμένη να ταξιδεύει για το Παρίσι. Το θέμα μονοπώλησε τις στήλες του Τύπου, ενώ η οικογένεια του ερωτιδέα χρηματιστή, έκανε καιρό να εμφανιστεί στα κοσμικά σαλόνια. Εντύπωση δε προκάλεσαν οι δηλώσεις της συναδέλφου της απαχθείσης, της εικονιζόμενης Μιμής Γιοσέβα, η οποία ευχόταν να βρεθεί κάποιος να την απαγάγει…

Μικρός Ρωμηός

.

Επαναφέρουν τα σχέδια Πολύδωρα για τις διαδηλώσεις - Δείτε όλα τα σκαριφήματα

$
0
0
Επαναφέρουν τα σχέδια Πολύδωρα για τις διαδηλώσεις - Δείτε όλα τα σκαριφήματα

Αναμόρφωση της νομοθεσίας προαναγγέλλει ο Δένδιας ώστε όταν  διοργανώνονται μικρότερες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι  συγκεντρωμένοι να περιορίζονται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας και κάτω από  αυστηρή περιφρούρηση. 

Θυμίζουμε ότι ανάλογη πρωτοβουλία για τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο  κέντρο της Αθήνας είχε

ληφθεί αμέσως μετά την καταστροφική για το κέντρο της Αθήνας διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 όταν σύμφωνα με τότε εξαγγελίες, επρόκειτο ν' αναμορφωθεί η νομοθεσία και ως  «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της  Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις  του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:

  • Oποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να  ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε  μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.
  • Oποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της  διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και  να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Αλλως, για  κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αναλαμβάνει στο ακέραιο  την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει  πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη  αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.
  • Ολες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε  πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά  υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας.  Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην  επιτρέπονται.

Πριν απ' όλους όμως, τυ λύση στο πρόβλημα είχε επισημάνει και είχε εικονογραφήσει ο κ. Βύρων Πολύδωρας. 
Δείτε όλα τα σκαριφήματα που εκπόνησε η ομάδα εργασίας που συνέστησε ο Βύρων Πολύδωρας επί υπουργίας του στο Δημόσιας Τάξης και αποτελούν σήμερα μια ευγενική χορηγία του bloko.gr προς τον κ. Δένδια.

.

Οι παλιές ονομασίες 40 περιοχών των Αθηνών - Κι όμως ο Λυκαβηττός λεγόταν... Αγχεσμός [λίστα]

$
0
0
Οι παλιές ονομασίες 40 περιοχών των Αθηνών - Κι όμως ο Λυκαβηττός λεγόταν... Αγχεσμός [λίστα]

Πασίγνωστες περιοχές όπως ο Λυκαβηττός, το λιμάνι του Πειραιά, ο Αλιμος και η πλατεία Αμερικής, μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν εντελώς διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες, μάλιστα δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές που φέρουν σήμερα.

Μπορεί στις συγκεκριμένες περιοχές να κινούνται πολλοί Αθηναίοι καθημερινά, λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν τα ονόματα που είχαν οι

περιοχές αυτές μερικά χρόνια πριν.

Οπως προκύπτει από το δημοσίευμα του K-mag.gr οι περισσότερες περιοχές των Αθηνών αλλά και τα προάστια είχαν εντελώς διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες και παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Αγά Βρύση: Η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα
  • Αγάμων (πλατεία): Η πλατεία Αμερικής
  • Αγελάδες : Σημείο του κήπου του Ζαππείου προς το τέρμα της οδού Ηρώδου του Αττικού.
  • Αγιότρηση : Περιοχή στα Νέα Λιόσια
  • Αγχεσμός : Μέχρι το 1832 ο Λυκαβηττός, μετά τα Τουρκοβούνια
  • Αέρηδες : Τέρμα της Αιόλου
  • Αλώνια : Πλατεία Θησείου
  • Αμπατζήδικα : Τσαρουχάδικα, ονομασία της οδού Πανδρόσου στο Μοναστηράκι
  • Αναφιώτικα : Συνοικία της Αθήνας στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης στα όρια της συνοικίας της Πλάκας
  • Ασπροχώματα : Νότια της Πέτρου Ράλλη, από την Αγία Αννα μέχρι τη Νίκαια
  • Βαριές : Κάτω Κηφισιά
  • Βατραχονήσι : Τμήμα μεταξύ του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Παγκρατίου
  • Βοϊδολίβαδο : Περιοχή της φαληρικής παραλίας στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού
  • Βουρλοπόταμος : Η Αμφιθέα
  • Βοϊδοπνίχτης : Χείμαρρος που κατέβαινε από το Λυκαβηττό
  • Βρωμολίμνη : Λίμνη Βουλιαγμένης
  • Γούβα : Αθηναϊκή συνοικία που εκτείνεται από το Α' Νεκροταφείο ως την περιοχή της Δάφνης
  • Δαρδανέλια : Τοπωνύμιο περιοχής του κέντρου της Αθήνας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου και Κριεζώτου
  • Δεκοχτούρα : Ονομασία υψώματος απέναντι από το Γηροκομείο στη λεωφόρο Κηφισίας
  • Δικηγορικά : Περιοχή στη Γλυφάδα
  • Δουργούτι : Νέος Κόσμος
  • Δράκος : Το λιμάνι του Πειραιά
  • Ελαιοτριβεία : Περιοχή στη συμβολή των λεωφόρων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών και της οδού Σερρών
  • Εφοριακά : Οικισμός του Δήμου Αλίμου
  • Θεόσπιτα : Ονομασία της περιοχής της πειραϊκής χερσονήσου μεταξύ της Νέας Καλλίπολης και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
  • Θων : Ονομασία της περιοχής του τέρματος των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας, στους Αμπελοκήπους, όπου υπήρχε η έπαυλη του Θων, επιμελητή των ανακτόρων επί Γεωργίου Α"
  • Καρβουνιάρικα : Το βορειοδυτικό άκρο του λιμένος Πειραιώς
  • Κατσικάδικα : Γύρω από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα δηλ. η περιοχή μεταξύ της οδού Πειραιώς και της γραμμής του τρένου των ΗΣΑΠ
  • Κατσιπόδι : Δάφνη
  • Κερατόπυργος : Γειτονιά του Κερατσινίου
  • Κλωναρίδη : Περιοχή στα Κάτω Πατήσια
  • Κουκουριάνοι : Περιοχή από τα Νέα Λιόσια μέχρι το Καματερό στους πρόποδες του Αιγάλεω
  • Καράουσι: Τουρκική ονομασία της δυτικής πλευράς του Αρείου Πάγου
  • Κόκκινα Χώματα : Περιοχή στους Αμπελοκήπους
  • Κουκουβάουνες : H Μεταμόρφωση
  • Λαδοξύστης : Η Αγίας Άννης και η γύρω περιοχή, στα όρια του Αιγάλεω
  • Λεβίδη : Η περιοχή της οδού Πατησίων, μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Αγ. Μελετίου
  • Λυκότρυπα : Η Λυκόβρυση
  • Μαγκουφάνα : Ανάμεσα Πεύκη και Μαρούσι
  • Μουνιχία : Το Τουρκολίμανο
.

H «έξοχος λεωφόρος Φωκίωνος Νέγρη» και οι συναθροίσεις των κατοίκων της Κυψέλης

$
0
0
H «έξοχος λεωφόρος Φωκίωνος Νέγρη» και οι συναθροίσεις των κατοίκων της Κυψέλης

Η Κυψέλη ήταν ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα συνοικίας στην οποία τα έργα υποδομής και καλλωπισμού ενίσχυσαν καθοριστικά την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Σχηματιζόταν η «έξοχος λεωφόρος Φωκίωνος Νέγρη», η οποία θεωρούνταν «ένα αληθινό ευρωπαϊκό βουλεβάρτο», ανοίγοντας τους ορίζοντες της συνοικίας και δίνοντας έναν αέρα πολιτισμού. Η νέα λεωφόρος, αληθινό στολίδι, έγινε κέντρο χαράς για

μικρούς και μεγάλους.

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Τα παγκάκια ανέκτησαν την παλαιά τους αίγλη, φιλοξενώντας παρέες κοριτσιών και αγοριών, αλλά και ολόκληρες οικογένειες. Αναζητούσαν την ησυχία κάτω από τα ολόδροσα δέντρα και στα φουντωμένα πυκνά λουλούδια. Από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα και ακόμη περισσότερο, το πάρκο ―που για την εποχή του φάνταζε απέραντο― ήταν γεμάτο ζωή και δροσιζόταν από τις περιποιημένες δεξαμενές του.
 Η Φωκίωνος Νέγρη ήταν ο «προθάλαμος» της περιοχής. Φυσικό ήταν να ενισχυθεί και το κέντρο της, δηλαδή η μεγάλη πλατεία. Εκεί απλώθηκαν με άνεση τα κέντρα της περιοχής. Εστιατόρια, ταβέρνες, μπιραρίες, ζαχαροπλαστεία και καφενεία έστηναν κάθε βράδυ σειρές ατελείωτες με καθίσματα. Συνέρρεαν λοιπόν οι Κυψελιώτες συν γυναιξί και τέκνοις για να δροσιστούν. Η μουσική ανταποκρινόταν σε κάθε προτίμηση, διασκεδάζοντας τους θαμώνες, χάρη στα πολυάριθμα ραδιόφωνα με τα οποία είχαν… εξοπλιστεί τα διάφορα κέντρα. Και δεν ήταν λίγα τα κέντρα αυτά, που λειτουργούσαν κάτω από άπλετο φως μέχρι τις 2 ή και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα.
 Ανάμεσά τους ξεχώριζε η ταβέρνα του Δ. Κοράκη ανεβασμένη στο ύψωμα που σχηματιζόταν επάνω ακριβώς από το τέρμα του τραμ. Διακρινόταν για τις «κοσμικές» εμφανίσεις που σημειώνονταν τις νυκτερινές ώρες. Στο ίδιο ύψωμα και ο «Ταΰγετος» του Δ. Μπουκουβάλα, ο οποίος δεν είχε τις ίδιες αξιώσεις ως κέντρο αναψυχής, αλλά είχε την αμέριστη υποστήριξη της νεολαίας.

 

Μικρός Ρωμηός

.

Έρμαιο της βίας και της ακραίας αντιπαράθεσης το κέντρο της Αθήνας

$
0
0
Έρμαιο της βίας και της ακραίας αντιπαράθεσης το κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας, μετατρέπεται σταδιακά σε πεδίο μάχης που συγκρούεται η λογική και η επιλογή των άκρων, διαχέοντας τη βία και το φόβο στους πολίτες που αδυνατούν αφενός να κατανοήσουν, αφετέρου ν' αντιδράσουν. Δουλειά της Αστυνομίας είναι ν' αφυπνιστεί και ν' αναλάβει αυτό ακριβώς που της αναλογεί και καιρός είναι, την επιβολή της δηλαδή ως

του μόνου μηχανισμού επιβολής της τάξης και της ασφάλειας.

Πρώτα, έκαναν ελεύθερα τις "παρελάσεις" τους τα οπλισμένα freikorps της ακροδεξίας μισαλλοδοξίας χτυπώντας και μαχαιρώντας μετανάστες για ν' ακολουθήσουν οι "ιεροκήρυκες" της καθαρότητας της περιοχής και στη συνέχεια ήρθε ανταποδοτικά να πλημμυρίσει την ίδια περιοχή η βία- αντιβία του αντίπαλου δέους.

Ένα αντίπαλο δέος, τμήμα του οποίου ανέλαβε με προκήρυξη στο indymedia την ευθύνη για την επίθεση σε καφενείο της οδού Πιπίνου. Κι αν κάποιοι βιαστούν ν' αποφανθούν, "σιγά τα αίματα", τους λέμε ότι τα μικρά φτιάχνουν τα μεγάλα. Με αυτά χτίζεται και τονώνεται το μίσος. 

 

Ακολουθεί το κείμενο

Στις 16/05 ομάδα συντρόφων έσπασε την πρόσοψη καφενείου επί της οδού Πιπίνου στον Άγιο Παντελεήμονα, ως ελάχιστη πράξη επίθεσης και αλληλεγγύης.
Πράξη επίθεσης για τις ρατσιστικές, εμετικές δηλώσεις σε βίντεο που γυρίστηκε στον χώρο αυτό και προβλήθηκε σε ειδησεογραφικά κανάλια. Επίσης, λειτούργησε και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης ντόπιων χρυσαυγιτών (τύπου Βούλδη) και λοιπων εθνικιστικών αποβρασμάτων.
Πράξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι συχνά δέχονται επιθέσεις φασιστών, υποστηριζόμενες από ένστολους.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πως όποιος φιλοξενεί, ανέχεται και συνεργάζεται με τέτοιου τύπου καθάρματα, να είναι έτοιμος για το κόστος των επιλογών του.   
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

.

Η λεωφόρος Θηβών αλλάζει- Ξεκινά άμεσα η ανάπλαση

$
0
0
Η λεωφόρος Θηβών αλλάζει- Ξεκινά άμεσα η ανάπλαση

Η σύμβαση για την ανάπλαση της λεωφόρου Θηβών που υπογράφηκε σήμερα δίνει το πράσινο φως για την ανάπλαση που θα ξεκινήσει άμεσα και θα αλλάξει τελείως την εικόνα της αφού θα περιλαμβάνει ακόμη και βιοκλιματικά στοιχεία.   Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.100.000 ευρώ αφορά την ανάπλαση της λεωφόρου από το ύψος της Πέτρου Ράλλη έως τη λεωφόρο Αθηνών, σε μήκος τριών χιλιομέτρων και θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από την

Περιφέρεια Αττικής.  

Περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και οδεύσεως για τυφλούς, την τοποθέτηση ραμπών για άτομα μειωμένης κινητικότητας, την προσθήκη νέων φωτιστικών σωμάτων, την εφαρμογή βιοκλιματικών στοιχείων (όπως η ανακατασκευή των πλακοστρώσεων και του οδοστρώματος με ψυχρά και φωτοανακλαστικά υλικά) και την ενίσχυση των φυτεύσεων με δέντρα και θάμνους κατά μήκος των πεζοδρομίων και στην ενδιάμεση νησίδα.   Οι φυτεύσεις και η χρήση βιοκλιματικών στοιχείων αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ το μικροκλίμα της περιοχής, να προσφέρει στους κατοίκους χώρο πρασίνου, ενώ με τη βελτίωση των οδικών υποδομών αναμένεται κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

.

Πετράλωνα, το βασίλειο της αυθαιρεσίας και της ανομίας - Όλο το ρεπορτάζ για τη μαφία της ... "Ιbiza "

$
0
0
Πετράλωνα, το βασίλειο της αυθαιρεσίας και της ανομίας - Όλο το ρεπορτάζ για τη μαφία της ...

Εισπνοή στα Ανω Πετράλωνα. Αυτοί που βλέπουν την οδό Τρώων σαν ένα νέο, «in» προορισμό για νυχτερινή έξοδο μυρίζουν τα γιασεμιά. Οι μόνιμοι κάτοικοι, όμως, μυρίζουν το μπαρούτι. Αυτοί ξέρουν τι κρύβεται πίσω από το κάδρο της «Ibiza της Αθήνας». Ετσι αποκαλούνται κατά καιρούς τα Ανω Πετράλωνα στα αφιερώματα των περιοδικών.

Η γραμμή του ηλεκτρικού διασχίζει, με τη σειρά, το Μοναστηράκι, το Θησείο και τα Πετράλωνα. Αυτή ήταν και η πορεία που ακολούθησε η

βιομηχανία της διασκέδασης. Η ανάπτυξή της στην περιοχή των Ανω Πετραλώνων τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. «Κάπου στα Πετράλωνα ο χορός αρχίζει, το τραγούδι άναψε στις καρδιές φωτιά», λέει το γνωστό άσμα του Σταύρου Κουγιουμτζή. Η φωτιά βέβαια δεν άναψε μόνο στις καρδιές. Καίγονται και τα σπίτια.

Παράλληλα με τη νυχτερινή ζωή αναπτύχθηκε και η δράση της μαφίας, στις οδούς Τρώων και Κυδαντιδών και περιμετρικά της πλατείας Μερκούρη. Συνήθως το ξεκαθάρισμα λογαριασμών γίνεται μεταξύ των επιχειρηματιών. Στα «χαρακώματα» των Ανω Πετραλώνων όμως οι μολότοφ πέφτουν στα σπίτια των κατοίκων που διαμαρτύρονται για το θόρυβο και την κατάληψη των πεζοδρομίων. Η «σφραγίδα» που άφησε το τελευταίο χτύπημα των μπράβων της νύχτας είναι αποτυπωμένη στην ξύλινη πόρτα ενός παλιού διώροφου.

Το καρότσι βγαίνει βόλτα στο δρόμο, διότι το πεζοδρόμιο είναι μόνο για... τραπεζοκαθίσματα. Οι κάτοικοι, όσοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν, απειλούνται  και ο δήμαρχος λέει «βρείτε μου τον τρόπο να εφαρμόσω το νόμο»... Το καρότσι βγαίνει βόλτα στο δρόμο, διότι το πεζοδρόμιο είναι μόνο για... τραπεζοκαθίσματα. Οι κάτοικοι, όσοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν, απειλούνται και ο δήμαρχος λέει «βρείτε μου τον τρόπο να εφαρμόσω το νόμο»... Η ιδιοκτήτριά του δηλώνει ότι ζει από τύχη. «Εδώ ήταν γειτονιά», λέει. «Αγόρασα αυτό το σπίτι πριν από 8 χρόνια, από επιλογή. Καθόμουν στο σκαλάκι, περνούσαν οι γιαγιάδες, μου έκαναν σχόλια. "Το άλλαξες το μπάνιο", μου έλεγαν. Αυτό είναι στοιχείο γειτονιάς. Οπως και το γλυκό που έφερνε η γειτόνισσα, οι καλημέρες που άκουγες στο καφενείο. Υπήρχε ηρεμία. Αυτή η γειτονιά δεν υπάρχει πια», λέει. «Γιατί έριξαν το λύκο μέσα στα πρόβατα. Πάνω στη δική μου ψυχή στήθηκε όλο αυτό. Ανθρωποι της νύχτας θέλουν να φτιάξουν νέο Γκάζι...»

Η Γεωργία Στρατηγάκου, κάτοικος της περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια, βγάζει καθημερινά βόλτα την 3χρονη εγγονή της με το ποδήλατο. «Είναι τόσο δύσκολο να αφήσουν μία λωρίδα; Τι τους ζητάμε; Τα παιδιά δεν έχουν πεζοδρόμιο να περπατήσουν», λέει, θίγοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής: την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Το δεύτερο είναι η ηχορύπανση. «Μας τρελαίνει η μουσική, κάθε μέρα μέχρι τις 4 το πρωί. Οι καταστηματάρχες θέλουν να ζήσουν, αλλά δεν σέβονται και τους κατοίκους», συνεχίζει η ίδια.

Περικυκλωμένοι

«Το κακό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με το δήμο. Είναι ένα μαγαζί το οποίο εισπράττει. Αν η πρόεδρος του 3ου Διαμερίσματος δεν δώσει άδειες, φωνάζουν για διαφυγόντα κέρδη», καταγγέλλει ένας ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής, ο κ. Στέλιος. Είναι, όπως λέει, «περικυκλωμένος» από τρία καταστήματα που «πήραν άδεια παραδοσιακού καφενείου ή ζαχαροπλαστείου και κατέληξαν σε ξενυχτάδικα». «Χορεύουμε τα βράδια από τα ντεσιμπέλ. "Ησυχία βρε! Ησυχία!" τους λέω. Δεν τους ζητάω να κλείσουν. Να κοιμηθώ θέλω. Μετακινούμαι από δωμάτιο σε δωμάτιο. Τώρα που καλοκαίριασε δεν ανοίγω τα παράθυρα».

«Οι νοικάρηδες φεύγουν», λέει ένας σπιτονοικοκύρης. «Αλλάζει ο κόσμος με ανθρώπους της νύχτας. Γιατί;»

Απειλές και χτυπήματα που στην αρχή θεωρήθηκαν συμπτώσεις. Στην πορεία πολλαπλασιάστηκαν. Τρία διώροφα σπίτια, έξι οικογένειες δηλαδή, έχουν δεχτεί τρομοκρατικά χτυπήματα με μολότοφ ή βενζίνη από τους «νονούς των 150 ευρώ», όπως τους ονομάζουν. Συσπειρώθηκαν συστήνοντας μια Επιτροπή Κατοίκων. «Δεν έχουμε πνεύμα μονομάχων. Εχουμε πνεύμα συνεργατικό», λένε. Ο δικηγόρος που τους εκπροσωπούσε, ο οποίος λέγεται πως είχε στα χέρια του δυνατά στοιχεία για την ενοχοποίηση των υπόπτων, παρασύρθηκε ένα βράδυ από μηχανή. «Πλέον δεν θεωρούμε τίποτα τυχαίο. Δεν πιστεύουμε στις συμπτώσεις», λένε οι κάτοικοι. «Επιτροπή πια είναι όλοι οι κάτοικοι των Πετραλώνων. Ολοι για το ίδιο αγωνιζόμαστε. Για την εφαρμογή των θεσμών». «Εχει 37 ουζερί και μπαρ σε 300 μέτρα. Μου κλείνουν το γκαράζ. Τα Σαββατοκύριακα για να παρκάρω καλώ το 100», λέει κάτοικος της περιοχής.

«Στην αρχή, τον Οκτώβριο του 2009 έκαψαν ένα σπίτι, τρία στενά πιο πάνω». Ο ιδιοκτήτης αγωνιζόταν στη γειτονιά. Με κόπο -και χωρίς να αποζημιωθεί- κατάφερε να το ξαναφτιάξει. Την περασμένη Δευτέρα εκδικάστηκε η υπόθεση εμπρησμού της κατοίκου στην πλατεία Μερκούρη, της οποίας «έλουσαν το σπίτι με βενζίνη, ίσα που πρόλαβε να βγει με το παιδί της στα χέρια, λιπόθυμο».

Απειλές

«Μετά άρχισαν τις απειλές. Απειλές σε κυρίες οι οποίες έχουν παιδάκια στο σχολείο. Τους έλεγαν: "Ή μαζέψου ή μην ξαναστείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο, γιατί δεν θα ξαναγυρίσουν". Βγαίναμε έξω από τα σπίτια, στην αρχή δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν, και μας έλεγαν ότι θα μας πάρουνε τέσσερις σηκωτούς», λέει ένα από τα θύματα των τελευταίων επιθέσεων. «Σε ξύλινο σπίτι έριξαν δύο μολότοφ. Μία στο δικό μου, μία στων γειτόνων που μένουν από πάνω. Δεν ξέρω τι υλικό είχαν βάλει μέσα και δεν έσβηνε η φωτιά. Ζούμε από θαύμα. Χάρη στον πυροσβεστήρα που είχα σκεφτεί να αγοράσω, μήπως κάποτε συμβεί κάτι με το λάδι στη φωτιά». Ο ένας από τους δύο γείτονες έφυγαν. «Και ο δεύτερος μου είπε ότι θα φύγει. Εχουμε όλοι τρομοκρατηθεί». Ενα κατάστημα, σε κάθετο δρόμο της οδού Τρώων, βγάζει στο οδόστρωμα τραπέζια. Κάποιος γείτονας περαστικός κάνει παρατήρηση, για πολλοστή φορά. Αποτέλεσμα; «Τον κυνήγησαν, έφαγε ξύλο, του έκαψαν και το αυτοκίνητο». Θύμα επίθεσης και ο Νίκος Μουμούρης, σύμβουλος της 3ης διαμερισματικής κοινότητας - στην οποία ανήκουν τα Πετράλωνα. Κουκουλοφόροι τού επιτέθηκαν λίγες ημέρες αφότου κατέθεσε ενυπόγραφο αίτημα για να ελεγχθούν συγκεκριμένα καταστήματα τα οποία εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες. «Είπε ένας καταστηματάρχης ότι χρηματίζει κάποιον δημοτικό αστυνόμο, και όταν ο δεύτερος πήγε να του ζητήσει τα ρέστα για την κατηγορία, τον πλάκωσε στο ξύλο τον άνθρωπο!» λέει κάτοικος της Επιτροπής.

«Αυτή τη γειτονιά την άφησαν απροστάτευτη. Κάποτε υπήρχαν 10-15 ταβερνάκια. Ερχόσουν και επικρατούσε ηρεμία. Γεμάτα τα μαγαζιά, αλλά τα είχαν επαγγελματίες. Ο επαγγελματίας δεν σκέφτεται το σήμερα μόνο. Σκέφτεται και το αύριο. Και δυστυχώς τα Πετράλωνα γέμισαν με μαγαζιά, οι διαχειριστές των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το είδος. Χώροι δεν υπάρχουν. Ο άλλος για να μπορέσει να κρατηθεί κάνει οποιαδήποτε παρανομία τού κατέβει στο κεφάλι. Διανύουμε μια δύσκολη εποχή. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Φυσικά υπάρχει φασαρία. Φυσικά και κάποιοι παρανομούν. Μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, όμως, την πληρώνουν και 4-5 μαγαζιά της περιοχής», λέει ο κ. Κώστας, ιδιοκτήτης του ιστορικού οινομαγειρίου «Οικονόμου».

Με έκαψαν

Δύο φορές τού έχουν επιτεθεί. Την πρώτη τού έκαψαν το μαγαζί. «Τη δεύτερη μου την είχαν στημένη στο κλείσιμο. Νόμιζα ότι ήταν κλεφτρόνια. Μου επιτέθηκαν και με χτύπησαν στο πρόσωπο». Κατέθεσε στην αστυνομία - φυσικά οι ύποπτοι, «δύο πιτσιρικάδες», όπως λέει, δεν βρέθηκαν ποτέ.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, και εκατοντάδες μέτρα πεζοδρομίου καλύπτονται με διπλές σειρές από τραπέζια. Στις 23.30 θα έχουν επεκταθεί και στο απέναντι πεζοδρόμιο. Εκείνη την ώρα τελειώνει η σινεφίλ ταινία στο «Ζέφυρο». «Χθες βράδυ με δυσκολία ολοκληρώσαμε την ταινία. Δεν μας άφηναν η βαβούρα και οι φωνές από τα μεζεδοπωλεία. Αν τους έβλεπες, θα έλεγες: "Μα καλά, τζάμπα είναι;" Δεν σέβονται τίποτα», λέει η κ. Γωγώ, η επί 22 χρόνια ιδιοκτήτρια του κινηματογράφου που αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή. «Ψάχνω να βρω κάτι μονωτικό, για να μην περνάει ο ήχος!»

Το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να επιβάλουν τους νόμους. «Ξέρεις τι μας είπε ο δήμαρχος;» ανέφεραν. «Βρείτε μου τον τρόπο να εφαρμόσω το νόμο!» «Φοβάμαι πως θα σβήσει το φως της λογικής μου», είπε μια απελπισμένη κάτοικος. Στο σκοτάδι του παραλογισμού, ανθούν τα ακροδεξιά φαινόμενα. Αν η πολιτεία, ο δήμος και τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών δεν καταφέρουν να θέσουν σε εφαρμογή τους νόμους, τότε μιλάμε για αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας. Και αυτό θα συμβεί γιατί, σύμφωνα με τον Ισοκράτη, «θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα και την παρανομία ως ελευθερία».

«Στο 1 έχω αποθηκευμένη την κόρη μου. Στο 2 την αδερφή μου. Στο 3 τη Δημοτική Αστυνομία, στο 4 το Υγειονομικό, στο 5 τα τραπεζοκαθίσματα», λέει η κ. Αννα δείχνοντας το τηλέφωνό της. Δεν ανήκει τυπικά στην Επιτροπή Κατοίκων, δηλώνει όμως απελπισμένη με την «άλωση των Πετραλώνων». Το ίδιο και ο κ. Αγγελος, πατέρας δύο μικρών κοριτσιών, τα οποία με δυσκολία κοιμούνται λόγω του θορύβου. Οι περισσότεροι κάτοικοι με παράπονα και εξώδικα προσπαθούν να κινητοποιήσουν το Δήμο Αθηναίων.

Καταστρατήγηση της 647

«Δαίμονάς» τους, η κανονιστική απόφαση 647, η οποία αφορούσε την υπερσυγκέντρωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Οι ίδιοι που την έβγαλαν, την κατήργησαν», λέει ο κ. Στέλιος.

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους την "έριξε" λέγοντας ότι δεν μπορείς να απορρίψεις όλες τις παραβάσεις μαζί, αλλά να εξεταστεί καθεμία χωριστά, για κάθε κατάστημα. Η αλλοτρίωση της γειτονιάς δεν στέκει ως επιχείρημα», διευκρινίζει ο πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντρέας Βαρελάς.

Τονίζει ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο. «Οταν ήρθαν εδώ να με επισκεφτούν, ένιωσα αμήχανα. Να βλέπεις ανθρώπους να σου λένε ότι μας απειλούν απροκάλυπτα και να μην έχεις τι να τους πεις!» λέει ο ίδιος. Δεν αρκεί βέβαια σε κανέναν η διαπίστωση ότι «η εικόνα της πόλης είναι τραγελαφική». Ο κ. Βαρελάς δεσμεύτηκε ότι «μόλις επιστρέψει ο Γιώργος Καμίνης από το ταξίδι του στο Παρίσι (σ.σ. βρίσκεται εκεί για να προασπιστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) θα προχωρήσουμε άμεσα σε μια συνάντηση με την Επιτροπή Κατοίκων». Δήμος και κάτοικοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι «τα μαγαζιά που κλείνει ο δήμος, την επόμενη ημέρα ανοίγουν. Πάνε στον εισαγγελέα και κάνουν αίτηση για προσωρινή αναστολή της ποινής», λέει ο κ. Βαρελάς. «Πώς τα δίνει πίσω το Πρωτοδικείο χωρίς να ελέγξει; Δεν μας λένε κάτι, δεν μιλάνε, και βγάζουν αποφάσεις υπέρ των καταστημάτων. Γίνονται αναφορές και καταγγελίες. Δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν ανάκληση αδείας;» αναρωτιέται ο κ. Στέλιος και συνεχίζει: «Παίρνουν άδεια για ζαχαροπλαστείο ή πιτσαρία, χωρίς παρασκευαστήριο, και την κάνουν κουζίνα. Οταν το θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, μας είπαν: "Τι πειράζει να κάνει και ένα μπριζολάκι;" Αν πιάσει μια φωτιά εκεί μέσα, θα γίνει ό,τι και στη MARFIN!»

Κλίμα εκφοβισμού παραδέχεται η Δημ. Αστυνομία

«Τελευταία υπάρχει αυτό το κλίμα εκβιασμού και πίεσης από σκοτεινούς κύκλους προς τους πολίτες των Πετραλώνων. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της», ισχυρίζεται ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα των εμπρησμών αφορά την ΕΛ.ΑΣ. και όχι τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία «με συνεχείς ελέγχους καταγράφει τις παραβάσεις». Αναφερόμενος στην τακτική της ανάκλησης των αποφάσεων για σφράγιση των καταστημάτων από το Πρωτοδικείο, δηλώνει: «Από τη μία ο πολίτης αναρωτιέται τι κάνει ο δήμος και από την άλλη, ενώ οι εργαζόμενοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Η Δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις κι εμείς τις ακολουθούμε».

 

της Αλεξάνδρας Τζαβέλα

Ελευθεροτυπία

.

Δένδιας σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Να σταματήσουν οι μικρές σε συμμετοχές συγκεντρώσεις

$
0
0
Δένδιας σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Να σταματήσουν οι μικρές σε συμμετοχές συγκεντρώσεις

Με στόχο να αποφευχθούν εντάσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να μην πραγματοποιούνται συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.   Ο κ. Δένδιας ζήτησε να σταματήσουν οι μικρές -με βάση τον αριθμό συμμετεχόντων- συγκεντρώσεις να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας και

να αποφευχθούν εντάσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.   Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

.

Viewing all 405 articles
Browse latest View live




Latest Images