Αμφορείς, πηγάδια, μάντρες και καράβια που ετοιμάζονται να σαλπάρουν. Η μάνα φοράει τσεμπέρι, όπως επιβάλει η ηθική της εποχής, στο λιμάνι. Αφού το τσεμπέρι είναι άσπρο και τα ρούχα έγχρωμα είναι από τι ς τυχερές, που δεν θρηνούν κάποιο θάνατο στην οικογένεια. Αλλιώς όλα θα ήταν μαύρα, ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής της, αν η γυναίκα θρηνούσε τον άνδρα της.
Έτσι ήταν
το έθιμο στην Ελλάδα του 1916. Το πηγάδι που βλέπετε, είναι πολύτιμο καθώς δεν υπάρχει κεντρική ύδρευση στην περιοχή. Το μέσο μεταφοράς του νερού είναι οι αμφορείς, όπως και πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, στην αρχαία Ελλάδα. Τα πλοία στο λιμάνι όμως άλλαξαν. Δεν είναι ξύλινα αλλά σιδερένια θηρία και δεν είναι αθηναϊκά αλλά ξένα. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες καθώς τα γαλλικά στρατεύματα έχουν αποβιβαστεί για λογαριασμό της Αντάντ και πραγματοποιούν αποκλεισμό της χώρας.
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του γαλλικού υπουργείου πολιτισμού και η λήψη έγινε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1916. Η μάνα με την κόρη είναι στη σημερινή ακτή Ξαβερίου στο λιμάνι του Πειραιά. Πηγή φωτογραφίας: Ministère de la Culture (France) Τεκμηρίωση: Η Αθήνα μέσα στο χρόνο, Δέσποινα Δρεπανιά...
mixanitouxronou.gr
.